סנסאי-דן וקסמן

הנחיות לישיבה בזה-זן (פוקאן-זה-זן-גי)

  נטליה גורדון |     04 יוני 2025

  מתוך הספר הדרך הישירה לאני האמיתי ולתפקוד מלא בחיי היומיום |     דני וקסמן ועופר כהן

  רצוי לשבת זה-זן בחדר שקט. לאכול ולשתות ללא הפרזה. הסירו מעליכם אין-סוף תלויות, הימנעו בזה-זן מכל דבר ועניין. אל תחשבו על טוב ורע. אל תחשבו על נכון ולא נכון, על צדק ועוולה. עצרו את פעלתנות הנפש, הרצון, והתודעה. תנו לזכרונות, לתפיסות ולהתבוננות הפנימית לחלוף. אל תתאמצו להיות בודהה. אל תצמדו לצורה של ישיבה או שכיבה.

  היכן שיושבים, פורסים כרית עבה מרובעת ועליה מניחים כרית עגולה. יש כאלו שיושבים זה-זן בפַּארְיִאנְקָה (ישיבה שלובת רגליים שלמה) והאחרים בישיבת חצי-פאריאנקה. בפאריאנקה מניחים את רגל ימין על הירך השמאלית ואת הרגל השמאלית על ירך ימין. מתארגנים כך שהבגדים והחגורה לא יהיו הדוקים לגוף. לאחר מכן מניחים את כף היד הימנית על הרגל השמאלית ואת כף היד השמאלית בתוך כף היד הימנית, ולוחצים את קצות הבוהנים זה לזה. יושבים זקופי גב. לא נוטים שמאלה או ימינה, קדימה או אחורה. ממקמים את האוזניים כך שיהיו באותו המישור כמו הכתפיים ואת האף באותו קו הגוף של הטבור. הלשון נחה בחופשיות על החיך התחתון, השיניים והשפתיים סגורות ללא מאמץ. העיניים פתוחות למחצה. מניעים את הגוף שמאלה וימינה, קדימה ואחורה עד שמוצאים את התנוחה הנוחה לגוף, שואפים אוויר בשקט, נושפים בחדות. לאחר מכן יושבים ביציבות בתנוחת הזה-זן. חישבו מעבר לחשיבה. כיצד תחשבו מבלי לחשוב? חישבו מעבר לחשיבה ולאי-חשיבה. זהו ההבט החשוב של ישיבת הזה-זן.

  ישיבה שלובת רגליים זו אינה מדיטציה בשלבים. היא רק דרך לימוד נוחה. ישיבת זה-זן היא אימון והארה של חכמה חובקת כל. הקוֹאָן יופיע בחיי היום יום. אתם חופשיים לחלוטין - כמו דג שיש לו מים או נמר החי בהרים. הכרחי שתווכחו שהחוק האמיתי מופיע בטבעיות ונפשכם תהיה חופשית מדעיכה והפרעה. כשמסיימים את הזה-זן, מנענעים את הגוף מצד לצד וקמים בשלווה לעמידה. המנעו מתנועות חדות. מי שמת בעודו בחיים, יושב או עומד - מתעלה, באמצעות עוצמה זו, מעל להוויתם של האדם הרגיל והחכם. בזאת נוכחתי. בנוסף לכך, תיפקוד עילאי (הרמת אצבע, שימוש במחט, חבטה על גונג של עץ) וסימני הארה (הנפת מקל ההליכה של המורה, חבטת אגרוף, הכאה באמצעות המקל, צעקה) אינם מובנים באמצעות יצירת ניגודים. אינכם יכולים להבין טוב אימון והארה באמצעות כוחות על-טבעיים. זהו מצב (ישיבה, עמידה, שינה) שהוא מעבר לקולות הנשמעים ולדברים הנראים. זו האמת שמעבר לדעות היוצרות הבחנות ואפליה. לכן אל תתווכחו על מהי חוכמה ומהי טיפשות. אם אתם יכולים רק להתאמן קשה, זוהי הארה אמיתית. אימון והארה הם מטבעם ללא רבב. חיים על פי הזן אינם נפרדים מחיי יום יום.

  הבודהים - מורי הזן בעולם הזה ובעולמות אחרים, ואבות הזן בהודו ובסין, דאגו כולם במידה שווה לשמר את חותמת הבודהה והפיצו את הסגנון האמיתי של הזן החי. זן טהור חודר לכל הפעולות והדברים.

  שיטות האימון מגוונות, אבל עשו זן טהור. אל תנדדו לשווא לארצות "מאובקות" אחרות בעוזבכם בכך את ביתכם. אם תטעו בצעד הראשון, תמעדו מיד. זכיתם כבר בפונקציות החיוניות של גוף האדם. אל תבזבזו זמן לשווא. אתם יכולים להחזיק במהות של הבודהיזם. האם זה טוב להנות מהעולם בן החלוף? הגוף זמני כמו טל על דשא. החיים מהירים כמו הבזק הברק. הגוף כלה במהירות, החיים מסתיימים בשניה.

  מתאמנים נחושים, זהו את הדרקון האמיתי, ואל תבזבזו זמן רב כל כך במישוש רק חלק מהפיל. רכזו את כל מאמציכם בדרך המצביעה ישירות על האני האמיתי. כבדו את אלו שהגיעו לנקודה האולטימטיבית. צרפו עצמכם לחכמה של הבודהים והעבירו ישירות את המדיטציה של אבות הזן. אם תפעלו כך זמן מה, תהיו כמותם. אז יפתח בטבעיות בית האוצרות והנאתכם תהיה שלמה.

4 תגובות

יוסי כהן  |  1 בינואר 2045

נושא: מאמר מרגש

איזה מאמר מרגש ומעורר השראה! אני מרגיש שהמילים חודרות עמוק לנשמה ומזכירות לנו את החשיבות של חיבור פנימי. תודה רבה על השיתוף.

נועה לוי  |  1 בינואר 2045

נושא: חיזוק פנימי

קראתי בדמעות בעיניים. יש כל כך הרבה אמת ויופי במסע הזה אל האני האמיתי. זה מחזק אותי לדעת שאני לא לבד בחיפוש אחר שלווה פנימית.

דוד ישראלי  |  1 בינואר 2045

נושא: תגובה מרגשת

התגובה שלך נגעה לליבי, נועה. גם אני חווה רגשות דומים. האפשרות לשרת את החברה מתוך אושר פנימי היא משהו שכולנו יכולים לשאוף אליו.

מאיה לוי  |  22 באפריל 2024

נושא: השראה

הדברים נגעו לליבי. לפעמים אנחנו שוכחים להקשיב לעצמנו באמת, והדרך של הזן מזכירה לי כמה חשוב לעצור ולהתבונן פנימה. תודה על ההשראה.

ארז ברק  |  22 באפריל 2024

נושא: חיפוש משמעות

המאמר הזה גרם לי להרגיש שאני לא לבד במסע לחיפוש משמעות. ההסבר על האני האמיתי והחיבור לחיי היום-יום ריגש אותי מאוד.

התגובה שלי

התגובה שלי

דברי המורה

הנושאים והתכנים המובאים כאן נובעים ברובם מהדברים שנאמרו בשיחות זן עם התלמידים לאורך השנים המתבססים על המאמרים של המורה זן, דוגן ועל המאמרים של פופ' מאסונאגה רייהו. המאמרים נכתבו למען האנשים בארץ, כדי שיגלו בו דרך להבנת עצמם באמצעות הזה-זן (הישיבה השלווה). אני בטוח שאם האנשים בישראל יבינו את עצמם, ישתפר המצב במדינה ובכללותו בחיים האישיים, לרבות הכלכלה, יחסי אנוש והפוליטיקה, והחיים באזור יהיו קלים יותר.

קרא עוד

הצטרף אלינו

תתעדכן כבר עכשיו על האימונים והסדנאות שלנו

בואו נהיה בקשר

 גן הידידים, אופקים, ישראל

 rikshidojo@gmail.com

 50-7003290  972+

כל הזכויות שמורות 2024 © Bujinkan Ninjutsu - Natalia Dojo

נכתב על ידי נטליה גורדון